DIŠEČE ZRAČNE      POČITNICE

DIŠEČE ZRAČNE POČITNICE:

kreativno počitniško varstvo za otroke

5-10 julija 2020

posest Sončni log na Krasu

 

Na robu vasi Hudi log je posest, na posesti je hiša, pred hišo je drevo in na drevesu visita dve svili. Ob drevesu stoji okrogla kamnita miza, ob hiši je nasad sivke, pred hišo velik travnik, ob travniku pisana pravljična hiška. Vse je kot nalašč pripravljeno da izčaramo zanimive, dišeče, čarovniške, malo divje počitnice, kjer bomo plezali po svilah, ustvarjali svoj deodorant, kremo, parfum, masažno olje, destilirali sivko, delali travnato jogo, plesali in se smejali. Jasno! in zabušavali, saj bodo vendar počitnice. Postali bomo umetniki v naravi in ustvarjali s kamenjem, lesom, mahom, listi. Imeli bomo filozofske debate, trenutke tišine ter pravljične izlete.

Čez dan bo treba nabrati kaj lesa, da bomo zvečer ob ognju igrali inštrumente, plesali in se zabavali. Spali bomo v hiši ali v šotoru na travniku. Imeli bomo svoj tipi ali jurto (to se še ne ve čist dokončno). Če ne pa bomo spali v svojih instant šotorih :) Kakorkoli že...

 

Katerina nam obljublja izvrstno vegi kuhinjo, ki bo začinjena s divjo hrano, ki jo bomo sami nabrali. V kolikor nam bodo mesojedci pred nosom ‘shirali’, bomo priskrbeli (ujeli : ) tudi meso in ga na ognju spekli. Da bo v stilu! 

 

Te počitnice se mešanica ozaveščanja otrok o tem, kaj nam narava vse ponuja, senzibilazacije do narave, kot umetniškega procesa in kultiviranje odnosa z njo. Smo umetniki skupaj z Naravo. Narava in vse živo v njej, je vse živo v nas. Kaj lahko uporabimo za prehrano, kaj za zdravje, kaj za pike, kaj za opekline, kaj za nego? Kako se sami preskrbimo v največji meri? Kako začutimo naravo šele v tišini? Zakaj smo kdaj tiho? In zakaj se moramo nujno o nekaterih stvareh pogovarjati, si deliti mnenje, debatirati-filozofirati? Kako si prisluhnemo? In kaj nam pravljice govorijo v svoji simboliki? Ali znamo sami pripovedovati? Ali lahko z različnimi inštrumenti skupaj zaigramo isto pesem? Ali se lahko sprejmemo v svoji različnosti?

 

Prinesi inštrument, spalko, podloga za na tla, oblačilo za menjavo, ki ga ne nosiš več.

 

Za prevoz iz Ljubljane na Kras bo poskrbljeno s kombijem.

Ob koncu, v petek10.julija ob 17h ste starši vabljeni da nas pridete pogledat, kaj smo ustvarili v naravi, kako smo se izurili na svili, katere nove užitne rastline poznamo, kakšno kozmetiko smo si ustvarili za domov, o čem smo debatirali na filozofiji. Veliko bo za videt, slišat, za povohat in se čudit.

Čudenje je vir živosti.

 

 

POČITNIŠKI TIM sestavljamo:

 

vodja projekta

Urša Štrukelj

ples na svili, land-art, travnata gibalna joga, filozofski utrinki

Spontanost na eni strani in kultiviranje na drugi, skupaj pomagata otroku k naravnemu razvoju celostnosti. Peljem jih v celostnost skozi občutenje telesnih razpoloženj ter v iskanje Ravnotežja med pogumom in previdnostjo. Ravnotežje! To je ključna beseda. 

Prepletanje gibalnih tehnik, od plezanja, sodobnega plesa, plesa na svili, joge, kontakt improvizacije, spontanega plesa, ponujam stik s telesom na svojstven način. 

Delavnice plesa na svili sem vodila na mnogoterih javnih dogodkih in festivalih pri nas, med drugim tudi v Jordaniji in na Finskem. Sedaj četrto leto vodim redne delavnice. Za sabo imam paleto desetletnih izkušenj pri vodenju kreativnih delavnic za otroke in odrasle na področju trajnostnega oblikovanja, reciklaže in preoblikovanja oblačil. Pri tem me vodi želja po prebujanju kreativnega potenciala in unikatnosti v vsakem posamezniku posebej. Svojo osebno trajnostno oblikovalsko znamko Dilight, ki združuje ekologijo in unikatno oblikovanje, razvijam že več kot 20 let.

fb: Dilight, SILK dilight

www.silk-dilight.com

 

Ana Ličina

aromaterapija, zeliščarstvo, naravna nega, pravljičarstvo

 

Otroci so zelo dojemljivi za učenje o vonjih, o aromatičnih zdravilnih rastlinah in naravi. Zato mi je v velik užitek, ko jim pod nos molim bloterje s kapljicami benzojevca, mandarine, vanilije, kakava, smreke, pelargonije (vse si zapomnijo hitro kot blisk) in potem opazujem njihov izraz na obrazu in poslušam komentarje. Ali pa jim na travniku pokažem, kako je videti prijateljica rastlina in kaj vse zdravilnega in dišečega lahko tam najdejo. Z aromaterapijo se ukvarjam 25 let in sem certificirana aromaterapevtka. Zadnjih šest let sem svoje sile usmerjala v delovanje Šole aromaterapije za razvoj, izobraževanje in usposabljanje s področja aromaterapije, fitoterapije, zelišč in naravne nege. Z letom 2020 pa stopam na samostojno pot. Moja strast je zasnova in izvedba različnih aromaterapevtskih izobraževanj: delavnic, simpozijev, posvetov, ekskurzij, tečajev, krožkov, parfumerskih razstav. Njihova rdeča nit je, da dišijo. Še posebej me zanimajo parfumeristika, destilacija ter vpliv arom na naša čustva in podzavest. Pomembno se mi zdi, da bi ljudje poznali najbolj pogoste zdravilne rastline, ki jih lahko nabiramo za čaj. In da bi si znali sami narediti vsaj kakšno preprosto stvar - kot je krema ali deodorant. Za to res ne potrebujemo doktorata ali tovarne. In ker bodo ta znanja naši otroci najbrž potrebovali še bolj kot mi, na Waldorfski šoli vodim krožek Dišeča Čarovnija. Lani smo na željo otrok pripravili nekajdnevni odklop na Krasu ter izdelovali kozmetiko, destilirali, smodili starodavna kadila, načarali repelent, parfum in mnogo drugega. Imeli smo se krasno, zato se še bolj poglobljenih Dišečih zračnih počitnic nadvse veselim! 

Ana Ličina- Aroma atelier

 

Anja Radšel- 

 land-art

 

Soustvarjalka Središča za naravno učenje Samorog. Živim z naravo in skoznjo vodim otroke vseh starosti da se ji prepustijo, jo spustijo vase in gradijo svoje jedro skladno z naravnim razvojem in učenjem. Narava ponuja številne izzive, spodbuja k stiku s sabo in z drugimi, je neskončen poligon za raziskovanje in izražanje lastne ustvarjalnosti, pomaga graditi zdrave vrednote in predvsem nepristransko sprejme avtentičnost vsakekga posameznika. 

http://www.samorog.si

 

Katerina Vovk

vegi kuhinja, pravljičarstvo

 

Zaljubjena sem v Naravo. Zato že nekaj časa bivam tam, kjer je neokrnjena in izredno živa. V njej vsakodnevno opazujem preplet živega in nevidnega sveta, ki me inspirira na vsakem koraku. Moje poslanstvo je povezovanje otroškega sveta s pristno Naravo preko pripovedovanja pravljic. Naravo pa bomo prinesli tudi v našo vsakodnevno kuhinjo. Pletli bomo zgodbe užitnih rastlin, ki jih bomo spretno čarali v loncih. In se prepričali kako so lahko dobre in okusne.

Ustvarjam unikaten nakit z naravnimi rečnimi kamni.

River stone creations

 

 

CENA:   240€ (plačilo do 31.maja)

                 280€ (do zapolnitve mest)

Število otrok je omejeno na 15, zato vabljeni k čimprejšni prijavi.

V ceno je vključeno bivanje, prehrana, prevoz na Kras, material in embalaža za izdelavo naravne kozmetike, ki jo vzamete domov.

Otroke bomo prevzeli 5.julija ob 17h pred Waldorfsko šolo Ljubljana. Kdor želi, jih seveda lahko sam pripelje.

  • Facebook Social Icon
  • Instagram

© 2023 by Cypher City. Proudly created with Wix.com